opc_loader

Make it cool!

Make it cool!

Ook rode wijn kan gekoeld worden. En dan niet tot een graad of 6, maar iets subtieler. Dat spelen met temperatuur veel doet met de smaakbeleving van een wijn is een ding dat zeker is...

‘Rode wijn op kamertemperatuur serveren’, stamt uit de periode dat kamertemperatuur nog niet was wat het nu is. Tegenwoordig wordt er flink meer gestookt dan in het verleden. Geen enkele rode wijn smaakt optimaal als deze geserveerd wordt op een temperatuur van ongeveer 22 graden Celsius. Lage temperatuur bij rode wijn zorgt voor een verharding van de aanwezige tannine. Een te hoge temperatuur daarentegen maakt een rode wijn zwaar en erg log. Ook komt alcohol bij een wat hogere temperatuur op een onaangename manier naar voren.

Er is veel discussie over wat nu de beste temperatuur is voor rode wijn èn smaak blijft natuurlijk persoonlijk. Over het algemeen kan worden gesteld dat de wat lichtere types (sappige, fruitige, niet hout-gelagerde) rode wijn kunnen worden geserveerd op een temperatuur van 14-16 graden Celsius. Krachtige rode wijnen hebben veel smaak en soms ook een wat hoger alcoholpercentage. Dan is een temperatuur van 17-19 graden Celsius perfect. Een wijn wordt in het glas altijd nog warmer. Het is daarom helemaal niet zo’n gek idee om een wijn 1-2 graden ‘te koud’ te serveren.

Een rode wijn die te warm is, kan eenvoudig worden ‘terug gekoeld’ door deze even in de koelkast of in een ijsemmer te zetten. 15 minuten in de koelkast of een paar minuten in een ijsemmer is al voldoende!

Terug