opc_loader
Madeira Finest Medium Rich

Madeira Finest Medium Rich

Een vol type Madeira met een kruidige smaak. Deze wijn heeft een zachte afdronk die is ontwikkeld door een houtlagering op eikenhouten vaten.

beschrijving

Madeira is de enige wijn die verwarmd wordt om de effecten van een lange bootreis (wat vroeger gebeurde: de wijn kreeg hierbij een andere smaak door de invloed van temperatuur en oxidatie) na te bootsen. Na de oogst worden de wijnen versterkt tot circa 17-20% alcohol. Vervolgens wordt de wijn opgeslagen in 'estufas'. Dit zijn grote houten vaten van ongeveer 480 liter. Hier wordt de wijn tot 45 graden C verwarmd voor minimaal 3 maanden. Hierna vindt geleidelijke koeling plaats tot 18 graden C. De wijn laat men dan enkele jaren rusten. Om de beste Madeira's te produceren, is de kunst van het blenden door de keldermeester van groot belang. Er zijn van origine vier druivenrassen toegestaan de Verdelho, de Sercial, de Boal en de zoete, uit het Middellandse Zeegebied ingevoerde Malvazia. Tegenwoordig wordt een variant van de Pinot Noir, de Tinta Negra Mole veel aangeplant. Veel Madeira bestaat voor 85% uit deze druif en zij wordt met kleine hoeveelheden van de traditionelere druiven op smaak gebracht. Tegenwoordig mengen de producenten hun wijnen tot een merkwijn met een constante kwaliteit. Vroeger ging dat mengen volgens een solera-systeem dat ook in Jerez wordt gebruikt (om sherry te maken).

extra informatie
  • Druivensoort: Tinta Negra Mole e.a.
  • Smaakkenmerk: Complex, Krachtig, Kruidig, Warm, Zoet
  • Past bij: Dit type Madeira kan gedronken worden bij desserts en bijvoorbeeld als een digestief. Door de typische smaak, past de wijn goed bij chocolade en bij bijvoorbeeld Christmaspudding.
  • Land: Madeira
  • Regio: Camara de Lobos
  • Inhoud: 0,5 liter

ter inspiratie

 
Een rode dessertwijn uit de Roussillon. Een wijn met veel smaak en een mooie verfijnde zoetheid. De wijn wordt gemaakt van (rode) Grenachedruiven en kent een lange rijping op houten vaten.
 
Helder goudgele wijn met tonen van bloemen (rozen en jasmijn), zoet fruit (papaja en perzik) en iets van caramel en honing.  In 1865 richtten de broers Bonifacio en José Gregorio...
 
Dessertwijn met de geur en smaak van muskaatdruiven. Deze versterkte (alcohol minimaal 15%) zoete wijnen hebben een rijk parfum met in de geur en smaak honing en zoet fruit als druiven en perzik....
 
De Mavrodaphne is een blauwe Griekse druif die stevige, robuuste rode wijnen geeft, met veel kleur en de nodige tannine. Meestal wordt de Mavrodaphne gebruikt om versterkte, port-achtige wijnen te...
 
Een verfijnde zoete dessertwijn met veel fruittonen in de geur. Aromas van abrikozen, peren en honing. Een levendige wijn met een goede balans in zoet en zuur. De druiven van deze wijn komen van de...
 
Een bijzondere dessertwijn gemaakt van zongedroogde druiven van het eiland Santorini. De druiven worden gedurende 8 tot 10 dagen gedroogd in de zon. Vervolgens vindt er een langzame fermentatie...

alternatieve artikelen

 
Een elegante, complexe Moscatel wijn met uitgesproken tonen van honing en sinaasappel. Deze wijn is fris zoet en heeft een rijke, zachte smaak.
 
Een verfijnde zoete dessertwijn met veel fruittonen in de geur. Aromas van abrikozen, peren en honing. Een levendige wijn met een goede balans in zoet en zuur. De druiven van deze wijn komen van de...
 
Edelzoete, rijpe wijn met tonen van honing, perzik, abrikoos en gegrilde noten. Een vol type dessertwijn met een lange afdronk. Gemaakt van biologisch gecultiveerde druiven (van oude...
 
Een heerlijke Riesling met een strogele kleur. In de geur tonen van peren en perziken. Mooi fruit, zoet maar ook fris en elegant, met een lange aangename afdronk van honing en citrus.
 
Dessertwijn met de geur en smaak van muskaatdruiven. Deze versterkte (alcohol minimaal 15%) zoete wijnen hebben een rijk parfum met in de geur en smaak honing en zoet fruit als druiven en perzik....
 
Een bijzondere dessertwijn gemaakt van zongedroogde druiven van het eiland Santorini. De druiven worden gedurende 8 tot 10 dagen gedroogd in de zon. Vervolgens vindt er een langzame fermentatie...