Deze maand hebben we speciaal in het licht van de foodspecialiteitenbeurs een recept samengesteld:
Haloumi wordt steeds meer gegeten in Nederland. Haloumi komt officieel van het eiland Cyprus. De kaas wordt gemaakt van geiten en schapenmelk. Het is een kaas zonder korst, gemaakt met verse munt als toevoeging. De textuur is compact en glad en enigszins veerkrachtig. De kaas wordt op Cyprus veel gegeten in salades of samen met gegrilde groeten (aubergine, paprika, courgette). Door de samenstelling is de kaas heel goed te bakken en vormt het snel een heerlijk knapperig bruin korstje.
Gebakken haloumi met brood, watermeloen en een granaatappel dressing:
Benodigdheden:
6 plakken Ciabattta
600 gr Watermeloen
2 stronken Baby Gem sla
2 handen vol Frisee sla
50 gr groene of zwarte olijven zonder pit
200 gr Haloumi kaas
Voor de dressing:
1 granaatappel
30gr walnoten
1 theelepel granaatappel melasse
3 eetlepels Extra Vergine Olijfolie
Voor de dressing, halveer de granaatappel en knijp 2 eetlepels sap uit de appel. Doe het vocht in een kom en steek daarna de zaden uit de appel en voeg deze toe aan het sap. Hak de walnoten grof en mix met de granaatappel melasse en de olie.
Toast de Chiabatta plakken en maak er daarna grove stukken van (met de hand). Snijd de watermeloen in grove stukken en ontdoe ze van de zaden.
Maak van de Gems losse bladeren en vermeng ze met de Frissee salade, het brood, de watermeloen en de olijven.
Zet een pan op het vuur en snijd de Haloumi is grove stukken. Grill de Haloumi tot beide zijden mooi goud bruin zijn.
Breng alle ingredienten bij elkaar en sprenkel de dressing erover. Serveer direct.
source: Jamie Oliver